Helmut Newton – Ο ερωτικός φωτογράφος

Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΡΑΣ

Ο Helmut Newton ήταν Γερμανο-Αυστραλός φωτογράφος που ασχολήθηκε κυρίως με τη φωτογραφία μόδας και τη γυμνή φωτογράφηση. Από το 1974 οι φωτογραφίες του κυριαρχούν σε όλα τα κορυφαία περιοδικά μόδας του κόσμου.

Στις 31 Οκτωβρίου του 1920 γεννιέται στο Βερολίνο ο Helmut Neustädter (ήταν το πραγματικό του επώνυμο), η μητέρα του ήταν Αμερικανίδα και ο πατέρας του Εβραϊκής καταγωγής και ιδιοκτήτης εργοστασίου με κουμπιά. Στα 12 του χρόνια αποκτά την πρώτη του φωτογραφική μηχανή. Εγγράφεται στο Αμερικάνικο σχολείο του Βερολίνου, όμως η τεμπελιά του για τα μαθήματα και παράλληλα η αγάπη του για τα κορίτσια και τη φωτογραφία γίνονται η αφορμή να αποβληθεί από το σχολείο.

Φωτογραφία: bocadolobo.com

Το 1936 γνωρίζει τη διάσημη φωτογράφο Yva (Elsie Neuländer Simon) και μαθητεύει κοντά της μέχει το 1938. Την ίδια χρονιά οι γονείς του, λόγω των περιορισμών των Εβραίων, εγκαταλείπουν τη χώρα και πηγαίνουν στην Αργεντινή. Στο πλοίο προς τη Χιλή ο Newton αποβιβάζεται στη Σιγκαπούρη και εργάζεται ως ρεπόρτερ στη Straits Times. Το 1940 με το διωγμό των Βρετανικών αρχών θα βρεθεί στην Αυστραλία όπου θα δουλέψει σαν γεωργός. Κατατάσσεται στον Αυστραλιανό στρατό και το 1946 γίνεται Βρετανός υπήκοος και το Neustädter αλλάζει πλέον στο πασίγνωστο Newton και παράλληλα δημιουργεί το πρώτο του στούντιο στη Μελβούρνη.

Φωτογραφία: bocadolobo.com

Το 1948 παντρεύεται την ηθοποιό June Brunell και αργότερα πετυχημένη φωτογράφο ως Alice Springs. Το 1953 πραγματοποιεί την πρώτη του έκθεση με τον Αυστραλό φωτογράφο Wolfgang Sievers και αργότερα συνεργάζεται με το φωτογράφο Henry Talbot και μετονομάζει το στούντιο του σε Helmut Newton & Henry Talbot” ως το 1957 που ο Newton φεύγει για το Λονδίνο με συμβόλαιο στη Vogue. Κατόπιν πηγαίνει στο Παρίσι όπου εργάζεται σε γαλλικά και γερμανικά περιοδικά. Πηγαίνει πάλι Αυστραλία και μετά πάλι στο Παρίσι και συνεχίζει ως φωτογράφος μόδας.

Φωτογραφία: bocadolobo.com

Καθιέρωσε ένα ιδιαίτερο στυλ που χαρακτηρίζεται από ερωτικές, στυλιζαρισμένες σκηνές, συχνά σαδομαζοχιστικά και φετιχιστικά υποκείμενα. Μια καρδιακή προσβολή το 1970 σταματά για λίγο τη δημιουργία του. Με την παρότρυνση όμως της συζύγου του το προφίλ του επεκτείνεται και το portfolio του ”Naked and Dressed” και ”Domestic Nudes” σηματοδοτούν το αποκορύφωμα του ερωτικού-αστικού στυλ του. Vogue, Harper’s Bazaar, Playboy είναι μερικά από τα έντυπα που φιλοξένησαν τις δημιουργίες του.

Φωτογραφία: bocadolobo.com

Η μετέπειτα ζωή του ήταν μεταξύ Μόντε Κάρλο και Λος Άντζελες όπου περνούσε τους χειμώνες του στο ξενοδοχείο Chateau Marmont στην οδό Sunset Boulevard. Στις 23 Ιανουαρίου του 2004, καθώς οδηγούσε, πιθανόν έπαθε καρδιακή προσβολή και η Κάντιλακ του καρφώθηκε στον τοίχο του διάσημου ξενοδοχείου. Η τέφρα του μεταφέρθηκε στο Βερολίνο δίπλα στον τάφο της Marlene Dietrich.

Φωτογραφία: bocadolobo.com

 

Ο Helmut Newton θεωρήθηκε από πολλούς κάτι παραπάνω από φωτογράφος μόδας. Στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του οι γυναίκες καταφέρνουν, ακόμα και μέσα απ’τη γύμνια τους, να εκπέμψουν απίστευτη δυναμικότητα. ”Στο λεξιλόγιό μου η λέξη ”τέχνη” είναι μια πρόστυχη, βρώμικη λέξη” είχε δηλώσει. Παρά το χαρακτηρισμό του έργου του ως ”πορνογραφικό” από κάποιους κριτικούς, η ποιότητα και η συνεισφορά του στη φωτογραφική τέχνη θεωρούνται πραγματικότητα.

Πηγές : el.wikipedia.org, www.bocadolobo.com

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ