Φωτογραφίες με κόντρα φως – Πώς να φωτογραφίσουμε σωστά σιλουέτες

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

Συνήθως οι πιο έμπειροι φωτογράφοι συμβουλεύουν τους νέους να φωτογραφίζουν με τον ήλιο πίσω από την πλάτη τους. Να αποφεύγουν δηλαδή το κόντρα φως (contre jour) για να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα με το έντονο contrast. Εμείς όμως γνωρίζουμε πως όταν σπάμε τους κανόνες και ξέρουμε τι κάνουμε τότε προκύπτουν μοναδικές εικόνες. Έτσι λοιπόν αν στρέψουμε το φακό μας προς την κατεύθυνση της φωτεινής πηγής, τότε θα δούμε να σχηματίζονται σιλουέτες των αντικειμένων με τις φιγούρες των ανθρώπων, τα περιγράμματα των κτηρίων κλπ. Τοποθετώντας κυριολεκτικά οτιδήποτε ανάμεσα στο φακό μας και σε μια έντονη πηγή φωτός πετυχαίνουμε αυτές τις γεμάτο μυστήριο εικόνες. Η μεγάλη διαφορά φωτεινότητας του φωτεινού background με το πιο σκοτεινό θέμα μας δημιουργεί αυτές τις σκιές, οπότε είναι πολύ βασικό να επιλέγουμε αρκετή διαφορά φωτεινότητας. Συνήθως ότι βρίσκεται πάνω στο έδαφος διαγράφετε σαν σιλουέτα και δεν διακρίνουμε στοιχεία όπως το χρώμα και αυτό προσδίδει ένα διαφορετικό τόνο στην τέχνη της φωτογραφίας που θέλει να αποτυπώνει με σαφήνεια την οποιαδήποτε οπτική πληροφορία.

Φωτογραφία: Χρήστος Ταξίδης

 

Τεχνικά προβλήματα

Η λήψη με κόντρα φως ενέχει μερικά τεχνικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η σκόπευση. Για τον φακό η σκόπευση με κόντρα το φως είναι ότι χειρότερο, καθώς θέτει σε δύσκολη δοκιμασία το multicoating αλλά και τη σχεδίαση. Λίγες είναι οι φορές που ο φακός τα βγάζει πέρα με δυνατό κόντρα φως δίχως θάμβωση, είδωλα, μείωση της ευκρίνειας κ.α. Γι’ αυτό και λέμε πως το κόντρα φως είναι ένα από τα καλύτερα τεστ για να δοκιμάσεις την συμπεριφορά του φακού σου σε ακραίες συνθήκες. Γενικότερα να ξέρεις πως οι zoom φακοί με πολλά στοιχεία θα δυσκολεύονται στο contre jour.Οι σπουδαιότεροι και κατά συνέπεια ακριβότεροι φακοί θα σε διευκολύνουν. Για λιγότερη έως και καθόλου θάμβωση στις λήψεις σου δοκίμασε lens hood και δούλεψε με τις οπτικές γωνίες σε σχέση με την πηγή φωτός. Σημαντικό να γνωρίζεις πως ο κόντρα φωτισμός ενισχύει την επίδραση των δυσμενών ατμοσφαιρικών συνθηκών όπως η υγρασία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται κι άλλο την ευκρίνεια.

Φωτογραφία: Μεντίζη Μαριέλα

 

Σιλουέτες

Οι σιλουέτες είναι πάντα πιο δραματικές εικόνες, εικόνες με περισσότερη ένταση και μυστήριο. Στις σιλουέτες αξιοποιούμε το σύνηθες πρόβλημα των συστημάτων φωτομέτρησης προς όφελος μας. Αποφεύγουμε την βοηθητική χρήση φλας που «γεμίζει» την οποιαδήποτε σκιά(τεχνική fill in) και απλά χρησιμοποιούμε το κόντρα φως για να σχηματίσουμε τις σιλουέτες.

Θέμα

Αναμφίβολα το θέμα που θα επιλέξεις θα πρέπει να ευνοεί τις σιλουέτες. Οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να γίνει σιλουέτα, από ένα τεράστιο κτήριο μέχρι και ένα μυρμήγκι. Στις φωτογραφίες σιλουέτας τα χρώματα, οι υφές και οι επιφάνειες θα εξαφανιστούν και θα μείνουν μόνο τα περιγράμματα. Είναι πολύ βασικό το περιεχόμενο της φωτογραφίας να είναι αναγνωρίσιμο για να κρατά το ενδιαφέρον του θεατή. Αν υπάρχουν πάνω από ένα βασικά αντικείμενα (σιλουέτες) στο ίδιο κάδρο φρόντισε να ξεχωρίζουν για να μην επικαλύπτονται. Τα καλύτερα κάδρα γίνονται με τον ήλιο χαμηλά στον ορίζοντα. Ένα καθαρό πίσω πλάνο ,π.χ. ουρανός χωρίς σύννεφα, λειτουργεί πολύ καλύτερα με αποτέλεσμα οι σιλουέτες να αναδεικνύονται ξεκάθαρα.

Φωτογραφία από τον χρήστη Jonathan Borba στο www.pexels.com

 

Τοποθεσία

Σίγουρα σε ένα στούντιο είναι πιο εύκολο να πετύχεις το εφέ σιλουέτας καθώς εσύ ρυθμίζεις την ένταση της πηγής φωτός και δημιουργείς ένα ομοιόμορφο φόντο. Έξω τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ ο φωτισμός είναι φυσικός και φυσικά τέτοιες λήψεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με ηλιόλουστη μέρα και κατά προτίμηση αίθριο ουρανό.

 

Ασπρόμαυρες σιλουέτες

Εννοείται πως η ασπρόμαυρη φωτογραφία με όλη την λιτότητα και το μυστήριο που την διακρίνει προσφέρεται για σιλουέτες. Εδώ είναι πολύ πιο εύκολος ο χειρισμός του κοντράστ. Ασπρόμαυρες σιλουέτες = ακόμη πιο μυστήριες εικόνες = ακόμη μεγαλύτερο το ενδιαφέρον και η περιέργεια του θεατή.

Τips

  • Τις περισσότερες φορές οι contre jour λήψεις πετυχαίνουν με τον φακό τοποθετημένο χαμηλότερα από την πηγή φωτός.
  • Σιλουέτες προκύπτουν όταν το contrast ανάμεσα στον ουρανό και την επιφάνεια εδάφους είναι υψηλό.
  • Αξιοποίησε το διάχυτο φως για μέγιστο «ατμοσφαιρικό εφέ» και γοητευτική θάμβωση.
  • Εάν δεν σε προστατεύει ακόμη και μια lens hood τοποθέτησε ένα χαρτόνι ψηλότερα από την μεριά που «κόβει το φως. Πρόσεξε όμως να μην μπαίνει κάποια άκρη του χαρτονιού στην εικόνα σου.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ