Landscape shots για όλους – Συμβουλές για καλύτερες λήψεις

Γράφει ο ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΑΛΤΙΝ ΜΟΥΧΑΡΕΜΙ

Πώς να βγάλουμε ωραίες φωτογραφίες τοπίου με μια απλή κάμερα ή ακόμα και με το κινητό μας χωρίς να χρειαστεί να είμαστε επαγγελματίες φωτογράφοι.

Φωτογράφος ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΑΛΤΙΝ ΜΟΥΧΑΡΕΜΙ

Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να χαζεύει μια φωτογραφία τοπίου που θα ήθελες πολύ να είχες βγάλει εσύ. Έχω να σου πω πώς μπορείς και εσύ με βασική γνώση και απλά βήματα να βγάλεις μια αξιοπρεπέστατη φωτογραφία που ίσως να μην είναι το επόμενο εξώφυλλο του National Geographic αλλά σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες, άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο.
Δεν απαιτείται ακριβός εξοπλισμός εφόσον η φωτογραφεία προορίζεται για δημοσίευση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια απλή κάμερα η και ένα κινητό τον εκατό ευρώ να μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα τριπόδι εφόσον υπάρχει θα μας βοηθήσει για μια σταθερή λήψη με μεγαλύτερη ευκρίνεια.
Ο φωτισμός είναι το βασικό στοιχείο που χρειαζόμαστε στη φωτογραφία τοπίου και αυτό μας το προσφέρει ο ήλιος. Ο ήλιος μας δίνει το καλύτερο φωτισμό τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες.
Να αποφύγουμε τις ώρες με πολύ δυνατό ήλιο επειδή απαιτούν γνώση και καλύτερο εξοπλισμό.
Επιλέγουμε μια τοποθεσία που ξέρουμε η έχουμε ξαναεπισκεφθεί ώστε να αποφύγουμε κάποιο απρόοπτο. Φροντίζουμε να είμαστε στη τοποθεσία τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα με σκοπό να βρούμε την σωστή γωνία και να κάνουμε κάποιες δοκιμαστικές λήψεις.
Προτείνω να βγάζουμε περισσότερες από μια φωτογραφία και με διαφορετικές γωνίες γιατί η κάθε λήψη και γωνία μας δίνει διαφορετικό αποτέλεσμα.

Φωτογράφος ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΑΛΤΙΝ ΜΟΥΧΑΡΕΜΙ

Ο φακός είναι καλύτερα να έχει τον ήλιο στο πλάι επειδή το τοπίο θα είναι πιο ορατό και τα σχήματα καθαρά. Επίσης οι σκιές θα μας δώσουν ένα τρισδιάστατο τοπίο με δραματικές σκιές και τα φωτεινά σημεία θα είναι πιο απαλά.
Τελευταίο και το πιο σημαντικό στη φωτογραφία είναι η σύνθεση η οποία θα εκφράζετε μέσα από την φωτογραφία. Εδώ υπάρχουν κάποιοι κανόνες αλλά εγώ πιστεύω στη ελεύθερη βούληση και την προσωπική αισθητική που θέλει να τονίζει ο καθένας.
Οι κανόνες μπορούν να βοηθούν ως κατευθυντήριες γραμμές για κάποιον που δυσκολεύετε στην σύνθεση.
Προσωπικά θα αναφέρω τους δύο πιο χρήσιμους κατά την άποψη μου:
Ό κανόνας των Τριών που είναι ο πιο γνωστός, που λέει πως το κύριο αντικείμενο της σύνθεσης τοποθετείται στο 1/3 της εικόνας αριστερά η δεξιά και πάνω ή κάτω όπως προτιμά ο καθένας, με σκοπό να υπάρχει μια καλαίσθητη ισορροπία στην εικόνα. Ένας άλλος όχι πολύ γνωστός αλλά πολύ χρήσιμός είναι ο κανόνας των περιττών που λέει πως το ενδιαφέρον του ματιού κεντρίζετε ευκολότερα με την ύπαρξη για παράδειγμα τριών δέντρων αντί δύο. Εφαρμόζεται πολύ ο κανόνας των περιττών στις φωτογραφίες τοπίου και πιστεύω πως εάν το δοκιμάσετε θα μπείτε σε ένα νέο μονοπάτι με άπειρες προοπτικές, το μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι να μην το παρακάνετε με το αριθμό των αντικειμένων γιατί πλέον το μάτι χάνετε και γενικά όλοι η εικόνα χάνει το ενδιαφέρον της.

Φωτογράφος ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΑΛΤΙΝ ΜΟΥΧΑΡΕΜΙ

Ένα μοναχικός άνθρωπος απέναντι από ένα βουνό είναι πιο ενδιαφέρον από το να είναι δύο η τέσσερεις .Το ίδιο ισχύει με όλους τους περιττούς αριθμούς μέχρι το εννιά.
Φανταστείτε την εικόνα μέσα στο μυαλό σας και όταν βγείτε στη φύση τότε παρατηρείτε για κάτι το αντίστοιχο. Μέχρι το επόμενο άρθρο σας εύχομαι πολλά κλικ.
Το άρθρο αυτό το έγραψα μετά από απαίτηση αναγνώστριας για το θέμα. Νομίζω πως με τα δικά σας σχόλια γινόμαστε εμείς καλύτεροι και εσείς σοφότεροι.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ