Οι φωτογραφίες της εβδομάδας – Συνέντευξη με την Φένια Σαρανταυγά

Φωτογράφος Φένια Σαρανταυγά

Γράφει η ΑΛΜΑ ΚΟΡΑ

Όταν η τέχνη συναντά την ζωή. Όταν ένα μικρό κορίτσι ανακαλύπτει την μαγεία που σου αποκαλύπτει η τέχνη της φωτογραφίας. 
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν φίλοι μου θα σας συστήσω ένα κορίτσι το οποίο είναι ένα βήμα πριν κατακτήσει το επάγγελμα των ονείρων της. Σας μιλάω για την Φένια Σαρανταυγά, η οποία είναι μόλις δεκαεννέα χρονών. Σε μια τόσο νεαρή ηλικία η Φένια διάλεξε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική φωτογραφία… Ψέματα! Είχε αποφασίσει είδη πολύ νωρίτερα τι ήθελε να κάνει στην ζωή της. Μα ας μην σας τα λέω εγώ, παρακάτω ακολουθεί η πρώτη της συνέντευξη όπως και κάποιες από τις φωτογραφίες της.  

Φωτογράφος Φένια Σαρανταυγά
Φωτογράφος Φένια Σαρανταυγά

 

Η πρώτη μας ερώτηση δεν θα μπορούσε να μην ήταν και η πιο κλασσική. Πως αποφάσισες λοιπόν να ασχοληθείς με τον χώρο της φωτογραφίας; 

Από μικρή είχα καταλάβει ότι μου άρεσαν οι τέχνες από το χορό μέχρι και την ζωγραφική. Γενικά το καλλιτεχνικό κομμάτι ήταν το “εργαλείο” για να εκφραστώ αφού δεν μπορούσα με τον λόγο εξαιτίας μαθησιακών δυσκολιών. Στα δεκατέσσερά μου είχα γνωρίσει μια κοπέλα στο σχολείο η οποία τραβούσε φωτογραφίες ερασιτεχνικά. Με έκανε όμως να καταλάβω ότι η φωτογραφία είναι μια τέχνη και όχι ένα απλό κλικ. Τότε πήρα την πρώτη φωτογραφική μηχανή στα χέρια μου και ξεκίνησα να τραβάω. Άρχισε να μου αρέσει πάρα πολύ και να γίνεται κομμάτι της ζωής μου. Όταν έφτασα στην τρίτη λυκείου είχα καταλάβει ότι θέλω να το κάνω επάγγελμα και έτσι αποφάσισα να το κάνω επάγγελμα. 

Φωτογράφος Φένια Σαρανταυγά

 

Υπάρχει κάποιος φωτογράφος που θαυμάζεις και αντλείς έμπνευση? 

Ένας από τους φωτογράφους που με έχει εμπνεύσει πάρα πολύ δεν θα μπορούσε να μην είναι ο Ansel Adams ο οποίος χρησιμοποιεί όχι μόνο το απόλυτο λευκό και το απόλυτο μαύρο αλλά και όλες τις αποχρώσεις του γκρι, αυτό ακριβώς έχω κρατήσει από αυτόν.  Ένας άλλος φωτογράφος τον οποίο θεωρώ εξαιρετικό όσο αφορά την έγχρωμη φωτογραφία είναι ο William Eggleston και δεν σας κρύβω ότι μου αρέσει ο τρόπος που στα έργα του δείχνουν αντικείμενα και καταστάσεις της καθημερινότητας του 20ου αιώνα. Μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος των χρωμάτων που υπάρχουν μες στα κάδρα του, που για εμένα προσωπικά αυτό είναι πολύ μαγευτικό.  Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω τον φωτογράφο ο οποίος με έκανε να δω τα αντικείμενα αλλιώς και αυτός είναι ο Andre Kertez. Ένας φωτογράφος που ασχολήθηκε με την ασπρόμαυρη αλλά και με την έγχρωμη φωτογραφία. Αυτό που μου αρέσει σε αυτόν τον φωτογράφο είναι ο τρόπος που “έπαιζε” με τα αντικείμενα, δηλαδή έδινε αξία στο ασήμαντο να το πω έτσι. Θα έλεγα και άλλους φωτογράφους αλλά θεωρώ ότι αυτοί ήταν που με έχουν επηρεάσει περισσότερο. 

Φωτογράφος Φένια Σαρανταυγά

 

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες σου δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ αν ίσως το έργο ενός φωτογράφου, δεν είναι απίθανο να είναι και  ένα πορτρέτο του εαυτού του. Μίλησέ μου για τα αγαπημένα σου πορτρέτα. 

Ομολογώ πως μου αρέσουν πάρα πολύ τα πορτρέτα και γενικά το ανθρώπινο στοιχείο. Ένα αγαπημένο μου πορτρέτο, το οποίο δεν σου κρύβω ότι όταν είδα το τελικό αποτέλεσμα πραγματικά είχα ανατριχιάσει, ήταν ένα πορτρέτο τετράγωνο φορμά. Ήταν η πρώτη μου φωτογραφία αυτού του είδους. Αρχικά με δυσκόλεψε αρκετά μέχρι να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα μα σιγά σιγά με προσπάθεια και επιμονή τα κατάφερα. Συνδυάζοντας μαζί και φωτισμό ρέμπραντ ανακάλυψα πως έκαναν τον τέλειο συνδυασμόΑκόμη ένα αγαπημένο μου πορτρέτο είναι και η μίξη ανθρώπινου σώματος με αυτό ενός τοπίου. Θεωρώ πως ο συνδυασμός αυτός έχει ως κατάληξη κάτι όμορφο, που αποδεικνύει ότι είναι τέχνη της φωτογραφίας μέσο της διπλοτυπίας, έχει ως αποτέλεσμα κάτι που μοιάζει με κάποιο πίνακα ζωγραφικής. Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος μου. 

Φωτογράφος Φένια Σαρανταυγά

 

Ποιο είναι πιστεύεις το στοιχείο που χαρακτηρίζει την δουλειά σου ως φωτογράφο? 
 
Πιστεύω πως είναι η λεπτομέρεια και η προοπτική. Όποιο και να είναι το θέμα μου, είτε αυτό αφορά έναν άνθρωπο είτε κάποιο αντικείμενο, αυτό που κάνω είναι να φαντάζομαι το κάδρο μου, το κοντράστ και την απόσταση λήψεως. 

Φωτογράφος Φένια Σαρανταυγά

 

Όλα στην φωτογραφία είναι θέμα δευτερολέπτων για το σωστό (για εμάς) κλικ. Βέβαια μεγάλη βοήθεια είναι και η δυνατότητα του φωτογράφου  να μπορεί έπειτα να επεξεργαστεί τις λήψεις του.  Εσύ, ως μια νέα φωτογράφος, πιστεύεις στην δύναμη της επεξεργασίας; Πιστεύεις πως ένα πρόγραμμα μπορεί να διορθώσει τα πάντα σε μια όχι και τόσο καλή φωτογραφία; 

Θα σας πω. Πιστεύω ότι το photoshop μπορεί και να διορθώσει πολλά πράγματα, αλλά είναι κάποιες ρυθμίσεις που ο φωτογράφος μπορεί να τις κάνει και μόνος του πριν την λήψη. Για να γίνει κάποια επεξεργασία εξάλλου πρέπει να υπάρχει και μια σωστή βάση. Το photoshop έχει εργαλεία τα οποία με αυτά μπορείς να κάνεις καλλιτεχνικά πράγματα και αυτό είναι καλό, αλλά υπάρχουν τρόποι να δημιουργήσεις κάτι ωραίο και εκείνη την στιγμή στην λήψη. Θέλω να καταλήξω ότι πιστεύω στην δύναμη της επεξεργασίας αλλά με μέτρο! 

Θα παρότρυνες κάποιον να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική φωτογραφία; Και αν ναι τι θα τον συμβούλευες; 

Θα πω αυτό: Εάν κάποιος νιώθει ότι η φωτογραφία είναι ο τρόπος έκφρασης του και θέλει να το φτάσει στο τέρμα τότε ναι, θα του πρότεινα την καλλιτεχνική φωτογραφία. Η καλλιτεχνική φωτογραφία θέλει φαντασία, υπομονή και όχι υπερβολικά πράγματα. 

Φωτογράφος Φένια Σαρανταυγά

 

Θα ήθελα να σε ρωτήσω αφού βρίσκεσαι στα πρώτα βήματα της φωτογραφίας, τι είναι για σένα η φωτογραφία, χόμπι ή επάγγελμα; 

Είναι και τα δύο. Δηλαδή η φωτογραφία για εμένα είναι και η δουλεία μου αλλά ταυτόχρονα είναι και κάτι το οποίο θα με χαλαρώσει από τα προβλήματα που έχω μες στο κεφάλι μου. Αυτά τα δύο έχουν διαφορά μεταξύ τους. Για παράδειγμα, στη δουλεία σου είτε διαφημιστική είτε φωτογραφία μόδας πάντα θα έχεις κάποιον υπεύθυνο ή έναν πελάτη να σου πουν τι θέλουν, πως το θέλουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σε περιορίζει στις ιδέες σου σαν φωτογράφος. Αντίθετα στο θέμα χόμπι είσαι ελεύθερος να τραβήξεις ότι θες και όπως το θες εσύ, δηλαδή δίνεις το 100% του εαυτού σου. 

Φωτογράφος Φένια Σαρανταυγά

 

Σκέφτηκες ποτέ να μην ασχοληθείς τελικά με τη φωτογραφία λόγω της πιθανής ανεργίας ή της δύσκολης αυτής κατάστασης που όλοι βιώνουμε; 

Για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω σκεφτεί καθόλου. Πιστεύω ότι όλοι αυτή η κατάσταση και η ανεργία που υπάρχει, εμένα μου δίνει ένα κίνητρο να καταφέρω να επιβιώσω με τον οποιονδήποτε τρόπο. Όπως είπα η φωτογραφία για εμένα είναι κάτι που αγαπώ και δεν θα την παρατήσω ποτέ. 

Φωτογράφος Φένια Σαρανταυγά

 

Το ταλέντο ή η εξάσκηση κάνουν έναν φωτογράφο καλό; 

Πιστεύω ότι η εξάσκηση είναι αυτό που θα σε κάνει καλό φωτογράφο γιατί ουσιαστικά όσο εξάσκησε τόσο καλύτερος γίνεσαι ακόμα και αν έχεις ταλέντο δεν είναι αρκετό για να γίνεις καλός.  

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον;  

Σίγουρα θα συνεχίζω να φωτογραφίζω. Θα ήθελα να ασκήσω το επάγγελμα αυτό στο εξωτερικό, έχοντας ως στόχο και πολλές εκθέσεις. Αυτό έχω φανταστεί! 

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος. Σήμερα είδαμε κάτι τελείως διαφορετικό όσον αφορά την φωτογραφία. Η καλλιτεχνική φωτογραφία είναι ένα είδος τέχνης που θέλει πολύ εξάσκηση, θέλει να δουλεύεις και στην ουσία να προκαλείς την φαντασία σου ώστε να την φτάσεις στα όρια και ίσως λίγο παραπέρα. Με αφορμή την συνέντευξή μας με την Φένια, θα ήθελα να βρω την ευκαιρία να σας πω, για  μια ακόμη φορά, “Παιδιά κυνηγήστε τα όνειρά σας και ποτέ μην πάψετε να πιστεύετε σε αυτά.” Ποτέ δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσουν, ίσως βρεθείς ξαφνικά σε ένα σημείου του κόσμου να αναρωτιέσαι “Μα πως έφτασα ως εδώ, όντως το ζω όλο αυτό;”. 
Ως την επόμενη φορά λοιπόν, να κλικάρετε όσο το περισσότερο μπορείτε, γιατί η φωτογραφία είναι μια μηχανή του χρόνου που σίγουρα κάποια στιγμή θα θελήσετε να επιβιβαστείτε.  

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ