Φωτογραφικο τουρ στην Κύπρο, το νησί της Αφροδίτης

Γράφει ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

Σκέφτηκα λοιπόν το επόμενο άρθρο να είναι για ένα από τα πιο όμορφα νησιά που έχω επισκεφτεί μέχρι τώρα και αυτό να είναι η Κύπρος. Είχα την τύχη να την γνωρίσω από πολλές πλευρές (και ως στρατιώτης και ως εργαζόμενος) και για αυτό κατέχει μια μεγάλη θέση στην καρδιά μου. Όχι άδικα το νησί της Αφροδίτης, μιας και μόλις την επισκεφτείς το ερωτεύεσαι για πάρα πολλούς λόγους που θα αναφερθούν παρακάτω

Η Κύπρος θεωρείται το νησί της Αφροδίτης μιας και σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η θεά Αφροδίτη γεννήθηκε στο νησί κοντά στην Πέτρα του Ρωμιού στις ακτές της Πάφου.

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγουλας – Πάφος

 

Είναι ένα νησί γεμάτο ιστορία αρχαίας και νεότερης. Καταρχήν μετά το πόλεμο του 74 έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες. Στην Κυπριακή που έχει το 58 τοις εκατό του νησιού, στα κατεχόμενα που έχουν το 37 τοις εκατό του νησιού και ένα περίπου 5 τοις εκατό που καταλαμβάνεται από τον ΟΗΕ (την λεγόμενη πράσινη γραμμή) και από το Ηνωμένο Βασιλείου έχει στην κατοχή του κάποιες περιοχές. Εδώ θα αναφερθούν μόνο της Κυπριακής πλευράς.

 

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγουλας – Λάρνακα

 

Οι μεγάλες πόλεις της Κυπριακής πλευράς είναι η Λευκωσία (θα σε πιάσει στην Λύδρας μία απίστευτη μελαγχολία, βλέποντας τα οδοφράγματα και σε κάποια κτίρια τις τρύπες από τις σφαίρες), την Λάρνακα (εδώ είναι και το ένα από τα 2 αεροδρόμια που έχει η Κύπρος ), την Λεμεσό και την Πάφο ( εδώ είναι το 2 αεροδρόμιο που υπάρχει).

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγουλας – Λεμεσός

 

Φτάνοντας στην Λάρνακα (μιας και τα εισιτήρια είναι πιο φθηνά σε σχέση με το αεροδρόμιο της Πάφου) και αφού νοικιάσεις αυτοκίνητο ( εδώ θα πρέπει να ξέρεις πως οι δρόμοι είναι ανάποδα οπότε τεράστια προσοχή και αν δεν έχεις ταξιδέψει σε παρόμοιες χώρες, ακόμα και ως πεζός!!!) έχεις μια τεράστια γκάμα επιλογών. Θα σε συμβούλευα να τα δεις με την σειρά. Λάρνακα Λευκωσία Λεμεσό Πάφο.

 

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγουλας – Λεμεσός

 

Στην Λάρνακα έχεις μια τεράστια γκάμα από επιλογές για να δεις, όπως το μοναστήρι Σταυροβουνίου ή μια βόλτα στην Μαρίνα και στο Μεσαιωνικό Κάστρο, αλλά αν είσαι λάτρης της θάλασσας και του scuba diving οπωσδήποτε στο ναυάγιο Ζηνοβία. Αυτό που επίσης δεν πρέπει να χάσεις είναι το Υδραγωγείο Καμάρες. Φεύγεις λοιπόν από Λάρνακα και πας καρφί για την πόλη που όπως την έζησα είναι ίσως η πιο μελαγχολική πόλη της Κύπρου την Λευκωσία.

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγουλας – Μονή Μαχαιρά

 

Φυλακισμένα Μνήματα, Πράσινη Γραμμή και Μονή Μαχαιρά είναι τα τρία που πρέπει να δεις οπωσδήποτε στην Λευκωσία (την μοναδική διχοτομημένη πόλη στην Ευρώπη). Στην Μονή Μαχαιρά επίσης υπάρχει και ένα μικρό μουσείο για τον Γρηγόρη Αυξεντίου. (Δεν ξέρεις ποιος είναι;; εκεί θα μάθεις με κάθε λεπτομέρεια). Και επειδή θα φας τις κρυάδες σου με αυτά τα τρία σίγουρα μια βόλτα στα ενετικά τείχη για να ελαφρύνει η ατμόσφαιρα, όπως και στην Πύλη Αμμόχωστου. Φεύγεις λοιπόν από Λευκωσία με ανάμεικτα συναισθήματα και πας στην επόμενη πόλη την Λεμεσό. Μία από της πιο όμορφες κατά την γνώμη μου πόλεις της Κύπρου.

Αν είσαι λάτρης της Αρχαίας ιστορίας μία επίσκεψη στο Αρχαίο θέατρο Κουρίου και στον Ναό του Απόλλωνα Υλάτη ( λατρευόταν ως ο θεός των δασών) μίας και είναι πολύ κοντά αυτοί οι 2 χώροι  θα σε εντυπωσιάσουν.

Επίσης οπωσδήποτε μία βόλτα στο κάστρο της Λεμεσού και στην παλιά πόλη για να χαζέψεις την αρχιτεκτονική της. Στην Λεμεσό επίσης αναλόγως την περίοδο που θα πας μπορείς να κάνεις είτε θαλάσσια αθλήματα όπως kite surf ή windsurfing ακόμα μπορείς να νοικιάσεις και τζετ σκι, ή αν είσαι λάτρης του βουνού μια βόλτα στο Τρόοδος το ψηλότερο βουνό της Κύπρου (χειμώνα μάλιστα μπορείς να κάνεις τα αντίστοιχα αθλήματα) αν και η άποψή μου είναι πως το Τρόοδος αξίζει να το περπατήσεις μιας και οι φυσικοί καταρράκτες που θα δεις και η ομορφιά αυτού του βουνού είναι απερίγραπτη. Τέλος μην ξεχάσεις να αγναντέψεις ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα που μπορεί να δεις είτε από το βουνό είτε από την παραλία. Και τι μάς έμεινε τώρα;; η Πάφος.

Στην περιοχή της Πάφου βρίσκεται και η Πέτρα του Ρωμιού εκεί που κατά την μυθολογία γεννήθηκε και η Αφροδίτη. Σίγουρα μια επίσκεψη στο Κάστρο της Πάφου, άλλα και στους Τάφους των Βασιλέων και αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας σε φαράγγια τότε σίγουρα το φαράγγι του Άβακα θα σε εντυπωσιάσει.

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγουλας

 

Εν κατακλείδι η Κύπρος είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά που μπορείς να ταξιδέψεις είτε είναι Χειμώνας είτε Καλοκαίρι. Το φαγητό τους και οι ντόπιοι μεζέδες είναι απίστευτα γευστικοί και αν και είναι πολλά που δεν έχω αναφέρει αξίζει να την εξερευνήσεις. Δεν θα σου πω πόσος χρόνος χρειάζεται γιατί μπορεί να κάτσεις ένα μήνα και όμως να μην έχεις προλάβει να τα δεις όλα, αυτό που θα σου πω όμως είναι πως είναι ένα νησί που θα σου μείνει αξέχαστο.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω και 2 πολύ καλούς μου φίλους τον Μιχάλη και τον Κωνσταντίνο a.k.a τούμπανος που μένουν στην Κύπρο και μου θύμισαν πολλά πράγματα που είχα ξεχάσει.

Booking.com

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Booking.com