Τουρ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ως ταξιδιώτης)

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

Στο προηγούμενο άρθρο ανέφερα πως είναι να βρίσκεσαι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως εργαζόμενος άλλα όπως είπα στο εργασία και χαρά, εκτός της εργασίας όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, υπάρχει και η χαρά και ιδιαίτερα αν είσαι λάτρης της περιπέτειας. Έτσι λοιπόν αφού δούλεψα για δύο μήνες χωρίς σταματημό μέσα από μια απρόβλεπτη συγκυρία είχα επτά μέρες κενό να ανακαλύψω όσα περισσότερα μπορούσα, πριν πάρω το αεροπλάνο της επιστροφής για την Ελλάδα μιας και η βίζα μου έληγε. Μέσα σε επτά μέρες λοιπόν τι προλαβαίνει να δει κανείς;; Η απάντηση είναι πάρα πολλά αλλά όχι και όλα μιας και η αλήθειά είναι πως τα Εμιράτα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη έκταση με συνέπεια να πρέπει να οδηγήσεις αρκετά. (Συγκοινωνίες, μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, για να αλλάξεις περιοχή οπωσδήποτε αμάξι). Νοικιάζεις λοιπόν αυτοκίνητο (πάλι θα εκπλαγείς πόσο φθηνά είναι) και ξεκινάς.

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγούλας

 

Είναι σημαντικό να αναφέρω πως μέσω εφαρμογών τύπου booking ή airbnb μπορείς να βρεις αρκετά καλά καταλύματα αλλά με πολύ ψάξιμο μιας και δεν είναι όλα καθαρά. Μια ματιά στα σχόλια θα σε πείσουν καθώς επίσης και το γεγονός πως σε πολλά από αυτά έχουν πολιτική απαγόρευσης σε ζευγάρια αν δεν είναι παντρεμένα. ( Είπαμε είσαι σε μια βαθιά θρησκευτική χώρα οπότε είναι λογικό)

 

Μέρα 1η λοιπόν και ξεκινάς από Ντουμπάι για Άμπου Ντάμπι (βέβαια αν είσαι ήδη στο Άμπου Ντάμπι ακόμα καλύτερα) και αφού αφήσεις τα πράγματα στο μέρος που μένεις, μία επίσκεψη στο Sheikh Zayed Mosque ( Μέγα Τέμενος του Σεΐχη Ζαγιέντ), ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που αξίζει να το επισκεφτείς είτε μέρα είτε απόγευμα.

 

Το έργο ξεκίνησε το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2007 κόστισε γύρω στα 545  εκατομμύρια δολάρια και εμπνευστής ήταν ο Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahynan (εν ολίγοις ο σεΐχης του Αμπού Ντάμπι) και ο λόγος που έβαλε πλώρη για να το χτίσει ήταν πως ήθελε να κάνει μία ανταλλαγή απόψεων για της θρησκείες. Ορίστε λοιπόν σας δείχνω την δική μου, δείξτε μου την δίκη σας. Περίπου αυτό ήταν το σκεπτικό του. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε να το δει ολοκληρωμένο. Πέθανε το 2004 και θάφτηκε στην αυλή του ναού

Στο Ναό μέσα υπάρχει το μεγαλύτερο χαλί στον κόσμο που είναι 5.627 μέτρα και βάρος κοντά στους 35 τόνους και αποτελείται από 2.268.000.000 κόμπους.!!!  Αξιοθαύμαστοι είναι και οι πολυέλαιοι του ναού οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι από επίχρυσο ατσάλι και ορείχαλκο, χρησιμοποιήθηκαν 40 κιλά χρυσού 24αρων καρατιών και είναι διακοσμημένοι με εκατομμύρια κρύσταλλα Swarovski. Τέλος μέσα σε ένα τοίχο του τεμένους παρουσιάζονται τα “99 κάλλιστα ονόματα του Αλλάχ, δηλαδή οι ιδιότητες που αποδίδουν οι μουσουλμάνοι στο Αλλάχ. Πρέπει να αναφερθεί πως για να μπεις στον ναό πρέπει να είσαι ντυμένος κόσμια και στις γυναίκες δίνουν δωρεάν μπούργκα που την φοράνε στην είσοδο στα καμαρίνια που θα σας υποδείξουν

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγούλας

 

Μέρα 2η λοιπόν και αφού εντυπωσιάστηκες από το Μέγα Τέμενος είναι ώρα για μία από τις καλύτερες εμπειρίες στην ζωή σου. Σαφάρι και ένα βραδύ διαμονή στην έρημο σε σκηνή. Πρέπει να ξέρεις πως δεν μπορείς να πας μόνος και αν και υπάρχουν γκρουπ που το κάνουν αυτό έχοντας το βραδύ χορούς ανατολίτικους, barbeque, ναργιλέδες θα σου πρότεινα να βρεις γκρουπ χωρίς αυτά για να ευχαριστηθείς την μαγεία της ερήμου. Βέβαια αυτό είναι υποκειμενικό μιας και πολύς κόσμος θα ήθελε να το δει στην έρημο οπότε η επιλογή δική σου.

 

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγούλας

 

Θα σου πρότεινα να πας στην έρημο της liwa μιας και για να πας στο σημείο συνάντησης με τον οδηγό σου, θα περάσεις από τον τροπικό του καρκίνου, το σημείο δηλαδή που κατά το θερινό ηλιοστάσιο έχει την μέγιστη έκθεση στον ήλιο (ευτυχώς πέρασα από εκεί τον Φεβρουάριο ).

 

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγούλας

 

Έρημος Liwa. Στην διαδρομή για να πας στο σημείο που ο οδηγός σας έχει επιλέξει να κατασκηνώσετε θα συναντήσεις καμήλες. Από κοντά είναι τεράστιες μην της φοβηθείς, δεν δαγκώνουν μόνο φτύνουν και αυτό αν νιώσουν απειλή, άπλωσε το χέρι σου άφησε τες να σε μυρίσουν και αν είσαι τυχερός ή “καλός” ως άνθρωπος θα σε αφήσουν να τις χαϊδέψεις ( ήμουν από τους τυχερούς που μια καμήλα μου έδωσε μια αγκαλιά αν μπορώ να το πω έτσι).

 

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγούλας

 

Στην έρημο υπάρχει ζωή και ένα από τα πιο ωραία ζωάκια που μπορείς να συναντήσεις είναι οι Γερβίλοι. Κάτι μικρά ποντικάκια που το μέγεθος είναι όσο η παλάμη ενός ανθρώπου, εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, βγαίνουν την νύχτα ψάχνοντας για τροφή ( το πρωί βλέπεις παντού πατημασιές τους) και είναι σαν να βλέπεις τον speedy gonsales από τα καρτούν. Επίσης μπορεί να συναντήσεις ακίνδυνες σαύρες και σκαθάρια και στην συγκεκριμένη έρημο πολύ σπάνια σκορπιούς. ( ο οδηγός, μας είπε πως δεν είχε ακούσει για σκορπιούς στην συγκεκριμένη έρημο περίπου τα τελευταία 5 χρονιά που το κάνει αυτό. Αν είσαι ο άτυχος της υπόθεσης και συναντήσεις τι να πω;; παίξε τζοκερ)

 

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγούλας

 

Βγάλε λοιπόν παπούτσια, ανέβα και κατέβα λόφους γύρω από την σκηνή σου η αίσθηση είναι μοναδική, χάζεψε το ηλιοβασίλεμα ( ίσως από τα πιο ωραία που έχω συναντήσει στην ζωή μου), και το βράδυ αν είσαι τυχερός χάζεψε τον έναστρο ουρανό μέσα στο σκοτάδι. Από την άλλην μπορεί να πετύχεις και πανσέληνο, οπότε να μην δεις αστερισμούς αλλά να δεις μια από τις πιο όμορφες πανσελήνους λόγω του χρώματος. Πρωινό ξύπνημα για την ανατολή του ηλίου (πόσες φόρες θα έχεις την ευκαιρία να δεις αυτό το μοναδικό θέαμα;;), καφές πρωινό που θα σας προσφέρει λογικά ο οδηγός σας και στην επιστροφή μια απαραίτητη στάση για να χαζέψεις τα φυτά που φυτρώνουν στην έρημο που ακόμα και αν τα δεις ξεραμένα από πάνω να ξέρεις πως στην πρώτη βροχή ανθίζουν και απαγορεύεται να τα κόψεις.

 

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγούλας

 

Και αφού είσαι λοιπόν στην έρημο λίβα, θα πρέπει οπωσδήποτε να πας και να χαζέψεις τον αμμόλοφο Tal Moreeb, τον μεγαλύτερο αμμόλοφο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας με κλίση 50 μοίρες και συνήθως γίνονται αγώνες ανάβασης με τζιπ.

Τέλος μην ξεχάσεις μαζί σου να πάρεις ως σουβενίρ ένα μπουκαλάκι που θα το γεμίσεις με άμμο από την έρημο ως ενθύμιο και χουρμάδες από τοπικά μαγαζιά που θα βρεις εκεί.

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγούλας

 

Μέρα 4η και μια βόλτα μέχρι την Al Αin πολύ γνωστή περιοχή για την όαση του και τα νερά της αλλά επίσης και για το Jebel hafeet, ένα βουνό με υψόμετρο  τα 1249 μέτρα, το ψηλότερο βουνό στη Εμιράτα, που βρίσκεται επίσης στα σύνορα με το Ομάν. Με 60 στροφές και 3 λωρίδες (2 της ανάβασης και μια για κατάβαση) έχει χαρακτηριστεί και ως ο καλύτερος δρόμος για να οδηγήσεις σε στροφές. Η θέα από την κορυφή θα σε αφήσει άναυδο.

 

Μέρα 5 και μια επίσκεψη στο Garn bint Saud ένα αρχαίο αρδευτικό κανάλι που χρονολογείται στο 1340 περίπου και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Προσοχή όμως. Οι χάρτες της google δεν θα σε βγάλουν σε αυτό το μνημείο αλλά στην περιοχή που είναι το μνημείο με αποτέλεσμα ψάχνοντας το να βρεθείς σε ένα σπίτι ντόπιων (από ότι κατάλαβα ήταν εκτροφής σε γεράκια, μάλιστα ήμουν παρών όταν τους έβαζαν φάρμακα μέσα στο στόμα προφανώς για ανάρρωση ). Οι άνθρωποι αφού κέρασαν τσάι και κέικ προσφέρθηκαν να μας οδηγήσουν στο μνημείο που τελικά όμως ήταν κλειστό.

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγούλας

 

Μέρα 6η Burj Khalifa. Το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο με 827 μετρά και τους περισσότερους ορόφους στον κόσμο με 160. Επίσης έχει τον ταχύτερο ανελκυστήρα με 63 χιλιόμετρα/ώρα και πληθώρα άλλων ρεκόρ. Θα σου πρότεινα να ανεβείς στο παρατηρητήριο που είναι στον 124 όροφο και ωω τι έκπληξη είναι και το ψηλότερο παρατηρητήριο στον κόσμο. Επίσης όπως θα περπατάς για πας στο ασανσέρ διάβαζε τις πληροφορίες για το πως χτίστηκε αυτό το κτίριο , θα δεις και την περιοχή πως ήταν πριν χτιστεί. Απόλαυσε το με την ησυχία σου και δεν θα βγεις χαμένος.

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγούλας

 

Διπλά ακριβώς από το Burj Khalifa είναι το Dubai mall το μεγαλύτερο mall στον κόσμο που όπως το έχουν χαρακτηρίσει είναι μια πολύ μέσα στην πόλη. Από μαγαζιά με παπούτσια ρούχα και εστιατόρια από κουζίνες του κόσμου (μεταξύ αυτών και η ελληνική) μέχρι εξομοιωτές πτήσης στο συγκεκριμένο mall το μόνο σίγουρο είναι πως θες μια ολόκληρη μέρα και πολλά χιλιόμετρα περπάτημα για να το ανακαλύψεις όλο. Αξίζει επίσης το βράδυ να χαζέψεις τις χορογραφίες συνοδεία μουσικής υπόκρουσης στο μεγαλύτερο και πιο ακριβό σιντριβάνι του κόσμου.

 

Μέρα 7η και οι επιλογές είναι πολλές θα σου πρότεινα αν προλαβαίνεις να δεις τον κήπο των θαυμάτων στο Ντουμπάι που είναι και ο μεγαλύτερος φυσικός κήπος στον κόσμο με πάνω από 60 εκατομμύρια λουλούδια και έχει μπει στο ρεκόρ Guinness φυσικά. Εναλλακτικά θα μπορούσες να πας στο Souk Madinat Jumeirah ένα άλλο εμπορικό πολυκατάστημα που όμως θα μπορούσες να πιες το καφέ σου χαζεύοντας το Burj al arab το μοναδικό ξενοδοχείο 7 αστέρων στον κόσμο. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο δεν μπορείς να πας ως επισκέπτης οπότε το συγκεκριμένο εμπορικό είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να το χαζέψεις και ιδιαίτερα το βράδυ. Επίσης θα μπορούσες να πας στο Dubai gold souk που στην ουσία είναι μια περιοχή με καταστήματα που πουλάνε χρυσό η στην μαρίνα του Ντουμπάι. Επιλογές υπάρχουν για όλα τα είδη διασκέδασης

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγούλας

 

Εν κατακλείδι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια χώρα της υπερβολής (δεν είναι τυχαίο πως πολλά κτίρια είναι στο ρεκόρ Guinness) αλλά είναι για όλους. Και για τους λάτρεις της περιπέτειας και για τους λάτρεις των μαγαζιών. Το τι αρέσει να δει σε κάθε μέρος ο κάθε άνθρωπος είναι τελείως υποκειμενικό. Τα συνδυάζουν όμως όλα και αυτό είναι στο θετικό τους. Το μόνο σίγουρο, είναι ένα ταξίδι που μένει αξέχαστο.

 

Φωτογραφία: Γεράσιμος Μαγούλας
Booking.com

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Booking.com