Οι φωτογραφίες της εβδομάδας – Συνέντευξη με τον Δημητρόπουλο Γιάννη

Γράφει η ΑΛΜΑ ΚΟΡΑ

Στο προηγούμενο μας άρθρο είδαμε κάποια πράγματα για το φωτορεπορτάζ και γνωρίσαμε κάποιους πολύ σημαντικούς φωτορεπόρτερ.  Στο σημερινό μας άρθρο θα ήθελα να σας συστήσω έναν νέο φωτορεπόρτερ που μόλις δύο χρόνια ασκεί αυτό το επάγγελμα. Το όνομα του είναι Δημητρόπουλος Γιάννης και είναι είκοσι τεσσάρων χρονών.  Ο Γιάννης ασχολείται κυρίως με το πολιτικό και το κοινωνικό φωτορεπορτάζ. Παρ΄ όλο το νεαρό της ηλικίας του οι φωτογραφίες του καταφέρνουν να απαθανατίσουν με ευγένεια και ακρίβεια την αλήθεια. Εξάλλου αυτή είναι και η δουλειά ενός φωτορεπόρτερ.  
Παρακάτω ακολουθεί συνέντευξη και κάποιες φωτογραφίες του.

 

Δημητρόπουλος Γιάννης

 

1.Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την φωτογραφία και κυρίως με το φωτορεπορτάζ? 

Από μικρή ηλικία θεωρώ ότι είχα μια κλίση προς τις τέχνες. Πάντα σχεδίαζα και αισθανόμουν όμορφα με αυτό. Αφού τελείωσα το σχολείο κι έχοντας δώσει πανελλήνιες πέρασα σε μια σχολή που δε μου προκαλούσε κανένα ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Μετά από τρία χρόνια σε αυτή την σχολή, σκεπτόμενος ότι πρέπει να βρω κάτι που μου αρέσει πραγματικά στη ζωή μου στράφηκα στις τέχνες… Πήρα την πρώτη μου μηχανή κι άρχισα να φωτογραφίζω. Από τότε κόλλησα. Αποφάσισα να παρατήσω τα πάντα και να ασχοληθώ με την φωτογραφία. Σε πολύ  μικρό χρονικό διάστημα αποφάσισα να σπουδάσω για να γίνω ένας επαγγελματίας φωτογράφος.
Όσο για το φωτορεπορτάζ τα πράγματα είναι απλά. Εγώ ξεκίνησα κάνοντας φωτογραφία δρόμου. Όσο πιο πολύ φωτογράφιζα τόσο περισσότερο με γοήτευε ο δρόμος αλλά και το ανθρώπινο στοιχείο. Στο μέλλον επιβεβαιώθηκα και κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Το στούντιο είναι κάτι που με περιορίζει αρκετά. Έτσι στράφηκα στο φωτορεπορτάζ. Το ανθρώπινο στοιχείο κυριαρχεί και τις περισσότερες φορές, στο δρόμο.

6 Δεκεμβρίου 2019 Πέρσι τα Χριστούγεννα επέτειος Γρηγορόπουλου. Τοποθεσία Εξάρχεια. Όταν ένα παιδάκι μετά από επεισόδια το βραδύ κάνει ανέμελο ποδήλατο ανάμεσα σε χαλάσματα και φωτιές σε κάδους. Φωτογράφος Δημητρόπουλος Γιάννης.

 

24 Οκτωβρίου 2019 στην περίοδο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημία. Φωτογράφος Δημητρόπουλος Γιάννης.

 

2. Υπάρχει κάποιος φωτορεπόρτερ που θαυμάζεις και εμπνέεσαι από αυτόν? 

Υπάρχουν αρκετοί φωτορεπόρτερ που θαυμάζω. Σίγουρα ο Γιάννης Μπεχράκης είναι ένας από αυτούς, η δουλειά του είναι η κορυφαία. Άλλος ένας επίσης είναι ο Πέτρος Γιαννακούρης του Associated Press. Είναι ένας φωτορεπόρτερ σωστός καλλιτέχνης στη δουλειά του. Επίσης έχει βρεθεί κι αυτός σε εμπόλεμη περιοχή, που από μόνο του είναι άξιο θαυμασμού. 
Θα μπορούσα να πω αρκετά ονόματα και πιο νέων ανθρώπων που λόγω του νεαρού της ηλικίας τους με εμπνέουν ακόμη περισσότερο, όπως ο Λευτέρης Παρτσάλης του Cnn Greece. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θεωρώ, όπως και οι περισσότεροι φωτορεπόρτερ, διακρίνονται από το θάρρος τους, την αγάπη τους για την φωτογραφία αλλά και μια ιδιαίτερη ανθρωπιά. 

3. Ποιος πιστεύεις είναι ο ρόλος ενός φωτορεπόρτερ? 

Ο φωτορεπόρτερ πιστεύω ότι ασκεί ένα λειτούργημα. Ο καθένας έχει δικαίωμα της πληροφόρησης, οπότε ο φωτορεπόρτερ είναι εκείνος που με το κλικ του παρέχει ενημέρωση στον κόσμο, γι’ αυτό οφείλει να είναι αντικειμενικός αλλά και ηθικός. Έτσι ο ρόλος του είναι κομβικός σε μια κοινωνία. Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς φωτορεπορτάζ, χωρίς φωτογραφίες, χωρίς ενημέρωση.  Είναι ακόμη κι επικίνδυνο για τις ζωές μας. 

5 Νοεμβρίου 2020 Διαδήλωση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αστυνομία στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές διεκδικούν περισσότερα κονδύλια στις σχολές περισσότερους καθηγητές ώστε να ανοίξουν. Τραβήχτηκε μπροστά από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι. Φωτογράφος Δημητρόπουλος Γιάννης.

 

21 Ιανουαρίου 2021 Διαδήλωση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αστυνομία στα πανεπιστήμια, διεκδικούν περισσότερα κονδύλια στις σχολές περισσότερους καθηγητές ώστε να ανοίξουν. Τραβήχτηκε στην Σταδίου. Φωτογράφος Δημητρόπουλος Γιάννης.

 

4. Τι προετοιμασία θα πρέπει να έχει κάνει ένας φωτορεπόρτερ πριν πάει να καλύψει κάποια είδηση? 

Αναλόγως το θέμα και την είδηση. Αν πρόκειται για ένα θέμα κοινωνικό ή πολιτικό, ο φωτορεπόρτερ εκτός από τον εξοπλισμό του πρέπει κι ο ίδιος να προετοιμάσει τον εαυτό του παρακολουθώντας τις πολιτικές και τις κοινωνικές εξελίξεις. Με λίγα λόγια οφείλει να γνωρίζει τι φωτογραφίζει ώστε να αποδώσει το σωστό νόημα στο φωτορεπορτάζ του. 

31 Οκτωβρίου 2019 Φωτογραφία απο φοιτητική διαδήλωση ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και στην ψήφιση του νομοσχεδίου ν+2. Φωτογράφος Δημητρόπουλος Γιάννης.

 

5. Πες μας μια εμπειρία που ως φωτορεπόρτερ σε έχει κάνει να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα για τον κόσμο και γενικά την ζωή. 

Συζητήσεις που έχω κάνει με κάποιους ανθρώπους που ζουν στο δρόμο αλλά και με τοξικομανείς είναι εκείνες οι οποίες με ταρακούνησαν. Ιστορίες ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν περάσει πολλά και τόσες δύσκολες καταστάσεις. Αρκετοί προτιμούν να πιάσεις κουβέντα μαζί τους να τους φερθείς ανθρώπινα, παρά λίγα ευρώ.

30 Αυγούστου 2020 Από ένα φωτορεπορτάζ  για τους άστεγους και τους τοξικομανείς.  Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε στην Αθηνάς.  Φωτογράφος Δημητρόπουλος Γιάννης

 

6. Ως νέος σε αυτό το επάγγελμα, θα ήθελες να δώσεις μια συμβουλή σε παιδιά που τους αρέσει να ασχοληθούν με το φωτορεπορτάζ αλλά ακόμη διστάζουν? 

Η συμβουλή μου είναι να βγουν στο δρόμο έχοντας τρία πράγματα μέσα τους: θάρρος, ευγένεια και ηθική. 

7. Πες μας δύο αγαπημένα σου βιβλία που αφορούν την φωτογραφία. 

Μπορώ να προτείνω ένα φωτορεπόρτερ που έχει γράψει βιβλία κι έχει απίθανη δουλειά. Ο Jean Mohr. Είναι εκείνος που κάλυψε και το προσφυγικό στην Κύπρο, μετά την εισβολή Αττίλα. 

8. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια στην φωτογραφία? 

Σίγουρα θα συνεχίσω αυτό που κάνω, έχω βρει πια αυτό που μου αρέσει. Οπότε θέλω να δουλέψω σκληρά και να συνεισφέρω στην τέχνη του φωτορεπορτάζ, αλλά μέσα από αυτό και στον κόσμο. Είμαι αρκετά ονειροπόλος αλλά θαρρώ ότι έχω αυτήν την δυνατότητα σα φωτορεπόρτερ. Η δύναμη της εικόνας είναι τεράστια.
 

26 Αύγουστου 2020 Ένα προσφυγοπούλο στην πλατεία Βικτωρίας.  Φωτογράφος Δημητρόπουλος Γιάννης.

 

Αυτός λοιπόν ήταν ο Γιάννης Δημητρόπουλος, ένα νέο παιδί  γεμάτο όνειρα για το αύριο. Από το λίγο που τον γνώρισα αποδεικνύει αυτό που λέω πάντοτε: Όποιος ασχοληθεί με την φωτογραφία είναι βέβαιο πως ποτέ δεν θα κάνει πίσω. Είναι κάτι σαν μαγνήτης, αν θέλετε, που δεν παύει ποτέ να σε ελκύει. Είδαμε μέσα από την συνέντευξή του πως ένας φωτορεπόρτερ πρέπει να έχει θάρρος, ευγένεια και ηθική, όπως αναφέρει και ο ίδιος. Εγώ θα προσθέσω και κάτι ακόμη. Δύναμη. Την δύναμη να χτίσει έναν γυάλινο τοίχο μπροστά του, ώστε να μην μπορεί να τον αγγίξει η σκηνή που διαδραματίζεται μπροστά του. Ένας φωτορεπόρτερ μπορεί να είναι παρών σε πολύ ακραίες καταστάσεις οι οποίες και να έχουν ως αποτέλεσμα τραγικές εικόνες.  Αν θέλετε να παρακολουθήσετε τις φωτογραφίες αυτού του νέου φωτορεπόρτερ λοιπόν εδώ μπορείτε να το κάνετε:
Facebook: Γιάννης Δημητρόπουλος
Instagram: giannisdim_

Αυτά για σήμερα φίλοι μου. Ως την επόμενη φορά, να κυνηγάτε τα όνειρά σας!  

 

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ