Τα τεχνικά συν και πλην της πρώτης μας φωτογραφικής μηχανής..

Γράφει ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΕΛΚΟΣ

Το σημαντικότερο και πλέον ουσιαστικό συν είναι πως έχετε την μηχανή στα χέρια σας , άρα μπορείτε να φωτογραφίζετε . Οτιδήποτε πέρα από αυτό ανήκει στην κατηγορία των technicalities .
Οι περισσότεροι έχετε ακούσει να μιλάνε για τα περιβόητα megapixels ανάλυσης του αισθητήρα μιας σύγχρονης ψηφιακής μηχανής και σίγουρα έχετε κάνει τον συνειρμό πως όσο περισσότερα , τόσο το καλύτερο .
Κι’ όμως , ένα από τα πλέον σημαντικά τεχνικά που πρέπει να προσέξετε είναι το κράτημα της μηχανής με το χέρι σας . Αν δηλαδή η χούφτα που βρίσκεται στο δεξί μέρος του σώματος , η λαβή που σχηματίζει το σώμα σε εκείνο το σημείο , σας βολεύει η όχι . Αυτό σίγουρα δεν σας το είπε κανείς .
Ο λόγος είναι πως η χούφτα , η λαβή , το hand grip όπως είναι γνωστό , δεν ταιριάζει σε όλα τα χέρια . Οι ανθρώπινες παλάμες βγαίνουν σε διάφορα , αν όχι άπειρα μεγέθη . Αντίστοιχα τα hand grip των μηχανών διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία , σε μοντέλο , έως και κάποιες μηχανές μπορεί να μην έχουν και καθόλου . Εσείς όμως πρέπει να κρατάτε την μηχανή με τα χέρια σας , να αισθάνεστε άνετα , χωρίς να κουράζεστε κρατώντας στα χέρια σας που δεν σας βολεύει καθόλου . Όταν λοιπόν καταλήξετε να αγοράσετε ένα συγκεκριμένο μοντέλο μηχανής κάποιας εταιρείας , μην αμελήσετε να πιάσετε με τα χέρια σας το σώμα , πιθανόν σε κάποια μεγάλο σημείο πώλησης όπου υπάρχει σαν έκθεμα .
Για να σας πάω και λίγο πιο πέρα , αν επιλέξετε μηχανή κατηγορίας mirrorles , κάντε το ίδιο συν ένα παραπάνω . Κρατήστε την μηχανή και φέρτε την στο πρόσωπο σας σαν να φωτογραφίζετε . Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι γνωστή για το πλεονέκτημα του μικρού φυσικού όγκου και βάρους . Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο , οι γενικότερες διαστάσεις είναι μικρές , με αποτέλεσμα το πίσω μέρος του σώματος , αυτό που θα ακούσετε να λέγεται ” πλάτη ” έχει πολύ μικρότερες διαστάσεις σε σχέση με την πλάτη μιας DSLR κι’ αυτό κάνει αρκετά κουμπιά και χειριστήρια να είναι στρυμωγμένα δυσκολεύοντας κάποιες φορές τον χειρισμό . Σας το αναφέρω όχι ως αρνητικό , αλλά σαν κάτι που πρέπει να το γνωρίζετε από πριν ώστε να είστε σε θέση να το αξιολογήσετε , αντί να το μάθετε εκ των υστέρων .
Μόνον θετικά η μόνον αρνητικά δεν υπάρχουν , οπότε δεν πρέπει να αισθάνεστε μειονεκτικά αν στα χέρια σας κρατάτε κάποιο φθηνό οικονομικό μοντέλο μιας εταιρείας , άσχετα από κατηγορία DSLR , mirrorles η οτιδήποτε άλλο . Οι φωτογραφίες που θα βγάλετε δεν θα είναι λιγότερο η περισσότερο ” καλές ” από αυτό τον λόγο .

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ