Minimalism Photography

Γράφει ο ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΑΛΤΙΝ ΜΟΥΧΑΡΕΜΙ

Η έννοια της λέξης  μινιμαλισμός (minimalism) είναι το λίγο. Στη φωτογραφία σημαίνει απλά το απαραίτητο, αυτό που έχει την ουσία. Ο μινιμαλισμός άρχισε σαν ένα καλλιτεχνικό ρεύμα στα τέλη της δεκαετίας του πενήντα στη Νέα Υόρκη.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διάφοροι ζωγράφοι, με πρωτοστάτη τον Frank Stella, άρχισαν να ξεφεύγουν από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό (abstract expressionism) ο οποίος κυριαρχούσε τότε και είχε ως χαρακτηριστικό τις πολύχρωμες πινελιές, σε κάτι πιο απλό και κατανοητό για τον  τον θεατή. Η γλυπτική ήταν αυτή που τον κέρδισε και αυτή του την στροφή ακολούθησαν και άλλοι ζωγράφοι της εποχής. Αυτό το αυθόρμητο και εκφραστικό ρεύμα έγινε μια φιλοσοφία και τρόπος ζωής μεταγενέστερα.

Αυτή θεωρήθηκε η αρχή του μινιμαλισμού ως μία φιλοσοφία που άρχισε σιγά σιγά να εξαπλώνεται σε όλο τον καλλιτεχνικό χώρο και υιοθετήθηκε από συγγραφείς, ηθοποιούς, κινηματογραφιστές και φωτογράφους. Μέσα σε  πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, η φράση ‘’Less is more’’ έγινε το σύνθημα του νέου αυτού καλλιτεχνικού ρεύματος.

Η επικράτηση των λίγων στοιχείων και το ξεκάθαρο νόημα της σύνθεσης της φωτογραφίας ήταν τα χαρακτηριστικά που εμφανίστηκαν στις πρώτες μινιμαλιστικές φωτογραφίες. Σκοπός τους ήταν η απλότητα στη μετάδοση και αντίληψη του θέματος της φωτογραφίας, με μότο τους ‘’ότι βλέπεις είναι αυτό που βλέπεις’’. Το λιγότερο πολύπλοκο είναι πιο εύκολα κατανοητό.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί ένας μινιμαλιστής φωτογράφος είναι:

  • Negative Space
  • Lines
  • Geometry
  • Repetition
  • Patterns
  • Shapes
  • Vivid colours

Οι φωτογράφοι επικεντρώνονται στην ιδέα της απλότητας υπό αυστηρό μινιμαλισμό στη σύνθεση. η λιτότητα αντικειμένων, οι ελάχιστες γραμμές πάνω σε λευκή επιφάνεια, η ελάχιστη χρήση θέματος, οι καλλίγραμμες σκιές, τα ερημικά τοπία, τα μοναχικά δέντρα, η απέραντη θάλασσα και η αθωότητα της φύσης ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν επηρεάσει πολλούς σύγχρονους φωτογράφους. Μερικοί από τους δημοφιλέστερους φωτογράφους του είδους είναι: Michael Kenna, Hans Hiltermann, Mark Mayer, Andreas Lundskog και Hiroshi Sugimoto.

Στο Instagram, το hashtag ‘minimalism’ περιέχει περισσότερες από 12 εκατομμύρια δημοσιεύσεις.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ