Οι φωτογραφίες της εβδομάδας – Τρίτη 15/12/2020

Γράφει η ΑΛΜΑ ΚΟΡΑ

Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα”
– Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Γνωρίζετε την σημασία αυτής της τόσο όμορφης φράσης; Είμαι σίγουρη πως γνωρίζετε. Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα άλλο παρά μόνο την τέχνη τους. Πολλές φορές αυτή η τρελή εμμονή που μπορεί να έχουμε με μια τέχνη να είναι και αυτό που μας κρατά αισιόδοξους, χαρούμενους, ζωντανούς.

Αυτή την φορά θα ήθελα να σας συστήσω τον κύριο Haji Meerzaman, ο οποίος κατάγεται από το Kabul του Αφγανιστάν. Ο κύριος Haji είναι ένας μοναδικός φωτογράφος. Θα μου πείτε τώρα, τι είναι αυτό που τον κάνει μοναδικό φωτογράφο. Θα σας πω αμέσως. Αυτός ο μεγάλος σε ηλικία άνθρωπος είναι ο μόνος στη χώρα του, και ίσως σε όλον τον κόσμο, όπου χρησιμοποιεί μια από τις παλαιότερες φωτογραφικές μηχανές ώστε να φωτογραφίζει τα πορτρέτα του. Συγκεκριμένα αυτή η φωτογραφική μηχανή έχει ηλικία 100 χρόνων!  Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε τον τρόπο που φωτογραφίζει και την διαδικασία που ακολουθεί ώστε ο πελάτης να έχει την φωτογραφία του, στο παρακάτω link.


His Camera is 100 Years Old (he took my portrait!)

 

Η τεχνολογία όμως αλλάζει, ο χρόνος κυλλά και οι ανθρώπινη ανάγκη για κάτι καλύτερο συνεχώς αυξάνετε. Πλέον έχουμε φωτογραφικές μηχανές στα χέρια μας που κάνουν πραγματικά θαύματα. Πετυχαίνοντας την σωστή χρονική στιγμή, μια καλή γωνία λήψεως και ένα ευνοϊκό περιβαλλοντικό χώρο μπορούμε να τραβήξουμε την τέλεια φωτογραφία. Κάποιες από αυτές τις τέλειες λήψεις λοιπόν είναι και οι παρακάτω φωτογραφίες.

Παπαγάλοι την ώρα που κοιμούνται. Kaiser-Friedrich-Platz in Wiesbaden Germany. Photograph: Arne Dedert/dpa

 

Μια μητέρα που κρατά στην αγκαλιά το παιδί της. Λαύριο, Ελλάδα. Photograph: Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images

 

Photograph: Yanrong Guo, China.

 

Ένας μικρός ιπποπόταμος μαθαίνει από τη μαμά του να κολυμπά στον ζωολογικό κήπο της Καλιμάγια στο Μεξικό. (Zacango Zoo-State of Mexico/Handout via REUTERS Πηγή: Protagon.gr)

 

Όταν ήμουν μικρή πίστευα πως όταν έβγαζες κάποιον φωτογραφία, αυτομάτως αυτός ο κάποιος γινόταν αθάνατος. Και ακόμα πιστεύω πως η τέχνη της φωτογραφίας με κάποιον μαγικό τρόπο κρατά τις στιγμές, τους ανθρώπους, τα ζώα, την φύση ζωντανά.
Αν ταξιδέψουμε στο παρελθόν θα δούμε φωτογραφίες 100 χρόνων (ίσως και παραπάνω) που είναι πραγματικά συγκλονίστηκες. Όπως το ίδιο ισχύει για βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, μουσική κ.α.
Δεν είχατε ποτέ μια έντονη επιθυμία να μπορούσατε  να είχατε γνωρίσει σπουδαίους ανθρώπους όπως Ansel Adams, Νίκολα Τέσλα, Beatles, Vincent van Gogh, Oscar Wilde, Virginia Woolf και άλλους πολλούς; Είναι πραγματικά σπουδαίοι οι θησαυροί που μας έχουν χαρίσει απλόχερα αυτοί οι άνθρωποι της τέχνης.

Ansel Adams – Aspens – New Mexico 1958

 

VINCENT VAN GOGH: STARRY NIGHT

 

Διαφημιστική φωτογραφία του 1899 απεικονίζει με διπλή έκθεση τον Nikola Tesla στο εργαστήριο του στο Colorado Springs

Ακόμη ένα άρθρο μας έφτασε στο τέλος του. Θα ήθελα πολύ να μάθω τις σκέψεις σας, την άποψή σας για όσα διαβάσατε σήμερα. Μέχρι την επόμενη μας συνάντηση σας έχω μια μικρή συμβουλή. Μην φοβηθείτε να αφεθείτε στην Τέχνη που έχετε επιλέξει. Αρπάξτε κάθε ευκαιρία να ασχοληθείτε με αυτή, έστω και ερασιτεχνικά. Πιστέψτε με, αυτό θα σας κάνει να νιώσετε πραγματικά όμορφα. Η τέχνη κάποιες φορές είναι το καλύτερο φάρμακο!

 

Πηγές: https://www.protagon.gr
             https://www.bbc.com
             https://www.theguardian.com
             https://www.vangoghgallery.com
             https://www.google.com
             https://www.lifo.gr

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ