DSLR vs Mirrorless: Ποιες είναι οι διαφορές τους και τι να επιλέξω;

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚH DSLR
Είναι η πιο γνωστή και συνηθισμένη κατηγορία για όποιον σκέφτεται και θέλει να μπει στον κόσμο της φωτογραφίας. Στις κλασσικές φωτογραφικές DSLR, το φως περνά μέσα από το φακό της κάμερας και φτάνει στο σκόπευτρο που χρησιμοποιείται για να πλαισιώσει το πλάνο (κάδρο) και την εστίαση. Σε πολλές σύγχρονες κάμερες και μη, ένα μέρος φωτός περνά από το View Finder (σκόπευτρο), ενώ άλλο ένα μέρος φτάνει στον αισθητήρα εστίασης της φωτογραφικής μας. Οι καθρέφτες στις μηχανές DSLR χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Η μια κατηγορία λέγεται (FF) FULL FRAME (ολόκληρου κάδρου), επειδή ο αισθητήρας έχει ίδιο μέγεθος με το φιλμ 135, δηλαδή 24mmX36mm, ενώ η άλλη κατηγορία ονομάζεται CROP (κομμένου κάδρου), επειδή ο αισθητήρας έχει μικρότερο μέγεθος (περίπου το μισό) από το μέγεθος του καρέ στο φιλμ 135.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΉ MIRRORLESS

Πηγή: independenttravelcats.com


Η μεγάλη διάφορα που συναντάμε στα σώματα των DSLR και των Mirrorless φωτογραφικών μηχανών είναι ότι στις Mirrorless κάμερες δεν υπάρχει καθρέφτης, ούτε οπτικό σκόπευτρο (View Finder). Το φως περνά μέσα από το φακό και πάει κατευθείαν στον αισθητήρα, ο οποίος στην συνεχεία κανονίζει την αυτόματη εστίαση και μεταφέρει την ψηφιακή εικόνα είτε στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο, είτε στην οθόνη. Επειδή στις Mirrorless δεν υπάρχει καθρέφτης, οι κάμερες είναι πολύ μικρότερες και ελαφρύτερες, ενώ εξακολουθούν να είναι σε θέση να
δώσουν την ίδια ποιότητα φωτογραφιών που μας δίνει και μια DSLR κάμερα. Ένα από τα αρνητικά που συναντάμε σε αυτήν την κατηγορία είναι η χαμηλότερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Mirrorless μηχανές χωρίζονται σε Crop και Full Frame σώματα.

Πηγή : blog.ormsdirect.co.za

 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ CROP ΚΑΙ FULL FRAME ΣΩΜΑΤΑ
Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των φωτογραφικών μηχανών μικρότερου κάδρου (Crop) είναι η χαμηλή τιμή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να φτάσουν ή να είναι εξίσου καλές όπως οι μηχανές Full Frame. Όσον αφορά το εύρος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά ευαισθησίας (ISO), καθώς και την προστασία από περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως βροχή και σκόνη, οι Full Frame μηχανές υπερτερούν των Crop. Επίσης, τα σώματα των Crop είναι λιγότερο ογκώδη και ελαφρύτερα, λόγω του μικρότερου αισθητήρα. Επιπλέον, στις Crop η εστιακή απόσταση των φακών πολλαπλασιάζεται, λόγω της μεγέθυνσης (για παράδειγμα Χ1.5 στις Nikon και Χ1,6 στις Canon). Δηλαδή, ένας φακός Full Frame 50mm σε σώμα (Crop) Nikon θα γίνει 75mm, ενώ σε σώμα Canon (Crop) 80mm.Από την άλλη, οι Full Frame φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν καλύτερα χαρακτηριστικά στην καταγραφή της εικόνας, καθώς έχουν μεγαλύτερο αισθητήρα και επιπλέον όπως είναι λογικό διαθέτουν και μεγαλύτερο μέγεθος εικονοστοιχείων (pixel) για καλύτερη ανάλυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερο και μεγαλύτερο εύρος έκθεσης και βάθος χρώματος. Επιπλέον, έχουν χαμηλότερο ψηφιακό θόρυβο, όταν οι ρυθμίσεις ISO είναι υψηλές.

Πηγή: mikalsenon.net

 

Σύγκριση βασικών χαρακτηριστικών ανάμεσα στις δυο βασικές κατηγορίες(Φακοί,Βάρος,Τιμή,Μπαταριά)

• Τιμή: Θα μπορούσε κάνεις να πει ότι από την στιγμή που οι Mirrorless μηχανές είναι μικρού μεγέθους, έχουν μικρότερα και λιγότερα εξαρτήματα και λιγότερες δυνατότητες από τις DSLR θα είχαν και χαμηλότερη τιμή, γεγονός το οποίο δεν ισχύει, καθώς είναι εξίσου ακριβές.

• Φακοί: Αν και οι Mirrorless έχουν γεμίσει την αγορά και τις βλέπουμε όλο και περισσότερο υστερούν σ’ ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, στην ποικιλία των φακών τους. Αν και η διαφορά με την ποικιλία των φακών των DSLR δεν είναι μεγάλη, ίσως υπάρξει δυσκολία να βρει κανείς κάτι συγκεκριμένο.

• Βάρος: Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι Mirrorless δεν διαθέτουν βασικό μηχανισμό (καθρέφτη). Για τον λόγο αυτό, οι μηχανές αυτές είναι πολύ πιο μικρές σε μέγεθος και πιο ελαφριές σε βάρος. Κάτι το οποίο σίγουρα βολεύει, πολύ περισσότερο στις μετακινήσεις ταξίδια και εκδρομές και για άτομα που δεν θέλουν να κουβαλάνε βάρος μαζί τους.

• Μπαταριά: Οι DSLR μηχανές, λόγω του όγκου και κατασκευής τους, διαθέτουν χώρο για πολύ μεγαλύτερες μπαταρίες που διαρκούν σημαντικά περισσότερο από αυτές των Mirrorless. Επιπλέον, σχεδόν σε όλες τις DSLR μπορούν να δεχθούν επιπλέον Kit μπαταρίας (συνδέεται στο κάτω μέρος και δέχεται δύο μπαταρίες), κάτι που αυξάνει κατά πολύ τη διάρκεια λήψης φωτογραφιών και βίντεο. Στις Mirrorless, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Συνοψίζοντας, κατά την προσωπική μου άποψη, στην περίπτωση που επιθυμούμε το τέλειο στη φωτογραφία και θέλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με την τέχνη της φωτογραφίας, χωρίς να μας ενδιαφέρει το βίντεο (Για αρχή μας
καλύπτει και το απλό HD), τότε προτιμότερο να επιλέξουμε μία μηχανή DSLR. Ακόμη και με λίγα χρήματα θα έχουμε μια εξαιρετική μηχανή με μεγάλες δυνατότητες και αργότερα μπορούμε να αναβαθμίσουμε με κάποιο άλλο σώμα ή   επιπλέον φακούς.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ