Εισαγωγή στο Landscape photography

Γράφει ο ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΑΛΤΙΝ ΜΟΥΧΑΡΕΜΙ
Το landscape photography είναι ίσως το πιο απαιτητικό είδος φωτογραφίας σε σχέση με τα άλλα είδη φωτογραφίας. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η άμεση σχέση με την φύση και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Οι βασικοί παράγοντες, όπως ο καιρός, η εποχή και το φως, σχετίζονται άμεσα με το αποτέλεσμα της λήψης και την ποιότητα της.
Το αποτέλεσμα έχει να κάνει με διάφορα χαρακτηριστικά που πρέπει να περιέχει μια φωτογραφία ώστε να την κάνουν να ξεχωρίζει. Μερικά από αυτά είναι το φως, η σύνθεση, η γωνία, τα χρώματα και η φυσικότητά της. Το κύριο χαρακτηριστικό της φωτογραφίας είναι το φως, όπως το λέει και η λέξη ‘φωτογραφία’ δηλαδή διατυπώνω το φως.
Το καλύτερο φως το βρίσκουμε συνήθως λίγο πριν την αυγή, επειδή εκείνη την στιγμή δημιουργείται ένα απαλό πέπλο φωτός που καλύπτει τα φωτεινά σημεία και οι σκιές είναι πιο δραματικές. Οι ώρες αυτές είναι γνωστές ως “blue hours” και σχεδόν όλοι οι landscape photographer επιλέγουν αυτές τις ώρες για τις λήψεις τους. Μια εξίσου καλή ώρα είναι και η στιγμή του ηλιοβασιλέματος, ή αλλιώς ”golden hours”, στην οποία έχουμε την πλουσιότερη ποικιλία χρωμάτων. Μια καλή άσκηση για να καταλάβουμε τον ρόλο του φωτός είναι να βγάλουμε πολλές φωτογραφίες από το ίδιο σημείο διαφορετικές ώρες της ημέρας.
Ο καιρός είναι βασικός παράγοντας στη φωτογραφία τοπίου, πολλές φορές θετικός και άλλες αρνητικός. Χρειάζονται πολλές ώρες, ίσως και μέρες καμιά φορά, υπομονής μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ιδανική φωτογραφία. Ένας έμπειρος φωτογράφος ξέρει να αξιοποιεί τις διάφορες συνθήκες προς όφελός του και να αναδεικνύει την ομορφιά του διαφορετικού. Η σωστή ποσότητα των σύννεφων για παράδειγμα στον ουρανό μπορεί να δώσει θεαματικό και δραματικό επίσης αποτέλεσμα.
Οι εποχές προσφέρουν μια μοναδική ομορφιά στα τοπία και τα κάνει να ξεχωρίζουν και να διαφέρουν. Αυτός είναι και ο λόγος που οι φωτογράφοι κάνουν λήψεις τοπίων σε διαφορετικές εποχές. Ο σκοπός της φωτογραφίας τοπίου είναι να αναδείξει την μαγεία της φύσης και μέσα από αυτό να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στη φύση.

Φωτογραφία: Μαριέλα Μεντίζη

 

Ο φωτογράφος στην σημερινή εποχή έχει σαν σύμμαχο τα τεχνολογικά επιτεύγματα τα οποία του επιτρέπουν να μειώσει το ρίσκο αποτυχίας, όπως είναι οι εξελιγμένες φωτογραφικές μηχανές, τα διάφορα φίλτρα ελέγχου φωτός και οι διάφορες εφαρμογές πρόβλεψης καιρού ειδικά για φωτογράφους. Μερικές εφαρμογές με απλές πληροφορίες είναι δωρεάν και άλλες επί πληρωμής εφόσον σου παρέχουν παραπάνω λεπτομέρειες.
Οι φωτογραφικές μηχανές μαζί με τους φακούς κάνουν πιο εύκολη την δουλειά του φωτογράφου σε συνδυασμό με την γνώση της χρήσης τους. Με τα διάφορα φίλτρα μπορείς να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα υπό διάφορες συνθήκες καιρού και ώρας.
Η προετοιμασία είναι ένα σημαντικό κομμάτι το οποίο αρχίζει με την έρευνα που αφορά την τοποθεσία, την απόσταση, την πρόβλεψη καιρού και συνεχίζεται με το πακετάρισμα και καθαρισμό του εξοπλισμού. Η άφιξη στην τοποθεσία της λήψης πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μισή με μία ώρα νωρίτερα, ώστε να γίνει μια προεργασία για την σωστή τοποθεσία.
Ο πιο γρήγορος τρόπος να κατακτήσεις το landscape photography είναι να βγεις έξω στη φύση και να ασκηθείς βγάζοντας όσο περισσότερες φωτογραφίες μπορείς. Το να πειραματίζεσαι είναι το πιο δημιουργικό πράγμα που μπορείς να κάνεις. Η κάθε γωνία προσφέρει άλλη οπτική και η κάθε ώρα διαφορετικό χρώμα, άρα γιατί να μην δοκιμάσεις όλα αυτά; Η φωτογραφία είναι μια τέχνη με την οποία ο καθένας πρέπει να εκφράζεται και να δημιουργεί κατά την προσωπική του οπτική.
Το ταξίδι αρχίζει με μια φωτογραφία. Καλό ταξίδι σε αυτό που επέλεξες να κάνεις.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ