Γνωρίζετε τι είναι το planespotting;

Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΡΑΣ

Ένα από τα είδη φωτογραφίας είναι και τo planespotting ή επί το ελληνικότερο ”παρατήρηση αεροσκαφών” επιτυγχάνεται συχνά με τη φωτογραφία  και υπάρχει από τότε που ξεκίνησαν να πετο   ύν τα αεροπλάνα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αρκετές χώρες ενθάρρυναν τους πολίτες στην παρατήρηση αεροσκαφών (planespotting) για λόγους ασφαλείας αλλά και παρακολούθησης των εχθρικών αεροσκαφών. Από τότε όμως οι εξελίξεις και η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα.

Με τη βοήθεια του Διαδικτύου διάφοροι ιστότοποι επιτρέψαν στους spotters να παρακολουθούν συγκεκριμένα αεροσκάφη όλο το 24ωρο. Ιστότοποι ειδικά για αεροσκάφη επιτρέπουν στους χιλιάδες λάτρεις του χόμπι σε όλο τον κόσμο, να ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους ή να βλέπουν εικόνες αεροσκαφών που ανεβάζουν άλλα άτομα απ’ όλο τον κόσμο.

Η φωτογράφηση έχει να κάνει με το είδος του αεροσκάφους, το μέγεθος του, τους κινητήρες του αλλά και το βάψιμο του. Υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρείες που πέραν του βασικού διάκοσμου βάφουν αεροσκάφη με διάφορους χρωματισμούς είτε για διαφημιστικούς λόγους είτε για να αναδείξουν κάποιο σημαντικό γεγονός.

Επίσης υπάρχουν αεροσκάφη που πετούν για συγκεκριμένο σκοπό και είναι σπάνιες οι φορές που μπορείς να τα δεις.

Αρκετοί φωτογράφοι εντάσσουν και το καλλιτεχνικό στοιχείο στις λήψεις τους και όχι αυτή καθ΄ αυτή την φωτογράφηση της σιλουέτας ενός αεροσκάφους. Πολλοί διανύουν μεγάλες αποστάσεις είτε για να επισκεφτούν διαφορετικά αεροδρόμια είτε για να δουν ένα σπάνιο αεροσκάφος.

Πολλά αεροδρόμια ανά τον κόσμο είναι πολύ φιλικά με το χόμπι κατασκευάζοντας ακόμη και ειδικούς χώρους παρατήρησης επιτρέποντας έτσι τους φωτογράφους να απολαύσουν με άνεση το χόμπι τους.

Η φωτογράφηση γενικά επιτρέπεται και εντός και περιμετρικά των αεροδρομίων με εξαίρεση τις Στρατιωτικές Βάσεις όπου απαιτείται ειδική άδεια ή σε διάφορες γιορτές όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για τη φωτογράφηση των αεροσκαφών απαιτείται μια DSLR μηχανή και ένας σχετικά μεγάλος τηλεφακός (200-300mm) αφού για λόγους ασφαλείας βρίσκεσαι σχετικά μακριά από το αντικείμενο σου. Επίσης μεγάλες ταχύτητες κλείστρου βοηθούν για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα αφού το αντικείμενο κινείται αρκετά γρήγορα.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ