Άνσελ Άνταμς – Ansel Adams (1902-1984)

Γράφει η ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΤΙΦΤΙΚΟΓΛΟΥ

Για όσους αγαπάνε τις ασπρόμαυρες λήψεις σίγουρα ο Άνσελ Άνταμς θα αποτελεί πηγή έμπνευσης καθώς ξεχωρίζει ως φωτογράφος του 20ου αιώνα για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τοπίων. Ας γυρίσουμε λοιπόν τον χρόνο πίσω και ας μάθουμε περισσότερα για την ζωή του.

Η ζωή του Άνσελ Άνταμς
Το Φεβρουάριο του 1902 γεννιέται στο Σαν Φρανσίσκο ένα αγόρι με πολλές καλλιτεχνικές ανησυχίες, αυτό τον ωθεί στο να πάρει την απόφαση να σταματήσει το σχολείο και να ασχοληθεί αρχικά με τον χώρο της μουσικής. Πολύ σύντομα κατάλαβε ότι αυτό που τον γεμίζει δεν είναι η μουσική αλλά η τέχνη της φωτογραφίας. Η αγάπη του για την φύση και το περιβάλλον τον οδηγεί στο να γίνει μέλος στην περιβαλλοντική οργάνωση Sierra Club, και μέσα από τον ασπρόμαυρο φωτογραφικό φακό του να αναζητά την ομορφιά της άγριας φύσης. Οι πρώτες του φωτογραφίες πωλούνται στο μαγαζί που διέθετε άτομο από τον στενό οικογενειακό του κύκλο κοντά στο πάρκο Yosemite , το μαγαζί αυτό σήμερα είναι γνωστό σαν Ansel Adams Gallery. Το 1927 παρουσιάζει την πρώτη του συλλογή με τίτλο Parmelian Prints of the High Sierras, στην οποία υπήρχε και η διάσημη εικόνα του “Monolith, the Face of Half Dome.” 

Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μετακομίζει στην Washington και δουλεύει σαν φωτορεπόρτερ στο υπουργείο εσωτερικών. Το 1944 εκθέτει στο ΜΟΜΑ (μουσείο μοντέρνας τέχνης) κάποιες φωτογραφίες του από την περίοδο του πολέμου και την ζωή των ανθρώπων μέσα στα στρατόπεδα. Το 1946 χάρη της υποτροφία του ιδρύματος Guggenheim δημιουργεί μερικά από τα σημαντικότερα portfolios με θέμα τα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ. Το 1952 μαζί με άλλους φωτογράφους δημιουργούν ένα περιοδικό με τίτλο APERTURE με θέμα την καλλιτεχνική φωτογραφία. Ο Άνσελ Άνταμς πέρα από σπουδαίος φωτογράφος υπήρξε και σπουδαίος δάσκαλο φωτογραφίας, καθώς δίδασκε σε σεμινάρια μέχρι το 1981 και είχε δημιουργήσει το τμήμα δημιουργικής φωτογραφίας στο the San Francisco Art Institute. Ο Άνσελ Άνταμς έλεγε ‘’ Δεν υπάρχουν κανόνες για καλή φωτογραφία, αλλά καλές φωτογραφίες’’. Το Ζωνικό Σύστημα..(κλίμακα μέτρησης τονικότητας από το απόλυτο μαύρο στο καθαρό άσπρο) αποτελεί εφεύρεση του ίδιου και το αναλύει στα βιβλία του The Camera, The Νegative και The print. Τον Απρίλιο του 1984 η καρδία του παύει να χτυπά συνεχίζει όμως να μας συναρπάζει μέχρι και σήμερα μέσα από τις μοναδικές ασπρόμαυρες λήψεις του που μας μεταφέρουν νοητά στον δικό του κόσμο και στην ομορφιά που ο ίδιος έβρισκε στην φύση. Μία από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες του Ansel Adams τραβήχτηκε σε ένα χωριό στο Μεξικό που είχε ταξιδέψει με τον γιο του .

Moonrise,Hernandez,1941 Η πρώτη εκτύπωση της Moonrise,Hernandez βγήκε σε δημοπρασία φτάνοντας το αστρονομικό ποσό των 1.000.000 δολαρίων

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ