Ποια φωτογραφική μηχανή είναι η ιδανική για τον καθένα;

Γράφει ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΕΛΚΟΣ

Το ερώτημα που εμφανίζεται με την μεγαλύτερη συχνότητα . Απολύτως λογικό για κάποιον που αποφάσισε να ξεκινήσει το ταξίδι στον όμορφο κόσμο της φωτογραφίας .

Όλοι έχουμε διαβάσει κάπου , αυτό που λέει πως ότι αξίζει σ’ ένα ταξίδι είναι η διαδρομή και όχι ο προορισμός , οι εικόνες που θα το γεμίσουν αλλά και οι όμορφες στιγμές που θα ζήσουμε και κάπως έτσι ξεκινάμε , με τις καλύτερες προθέσεις , όπως πάντα .

Η στιγμή λοιπόν , αυτό που είδαμε μπροστά μας , μια εικόνα , μας εντυπωσίασε , έκλεψε την ματιά , το αμέσως επόμενο βήμα , η ανάγκη να την κρατήσουμε με κάποιον τρόπο , ώστε να μην χαθεί , να την δείξουμε και κάπου αλλού , να την αποτυπώσουμε , να μεταφέρουμε το συναίσθημα .

Χρειαζόμαστε μια φωτογραφική μηχανή λοιπόν η αν προτιμάτε κάτι που να έχει την δυνατότητα να αποτυπώσει την εντύπωση , την εικόνα .

Και μέχρις εδώ , όλα καλά , βρισκόμαστε στην αρχή του 21ου αιώνα , όπου η τεχνολογία έχει φτάσει στο σημείο να έχουμε όλοι από ένα smartphone στο χέρι , αυτό με την σειρά του διαθέτει σαφώς μια τυπική φωτογραφική μηχανή και έτσι η απορία βρήκε την απάντηση της για τους περισσότερους .

Παρ’ όλα αυτά θα υπάρξουν αρκετοί που θέλουν να πάνε πιο πέρα , αφού κάτι είδαν να κρατάει ένας φίλος στα χέρια του , είδαν κάμποσα διαφημιστικά στον τύπο , ζητάνε κάτι διαφορετικό , οπότε η απορία συνεχίζεται και παίρνει άλλη μορφή .

Το επόμενο στάδιο γι’ αυτόν που δεν γνωρίζει είναι να κάνει μια μικρή έρευνα , κυρίως στα κανάλια ενημέρωσης , να δει διαφημιστικά , να ρωτήσει σε εξειδικευμένα φόρα με την ελπίδα να πάρει τις απαντήσεις που πρέπει , να πεισθεί και να καταλήξει με ασφάλεια στην τελική επιλογή γύρω από το ποια είναι η κατάλληλη φωτογραφική μηχανή , ακόμη περισσότερο ποια είναι η καλύτερη και η οποία φυσικά είναι σε θέση να αγοράσει , αφού κάτω από τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν , έχει κι’ αυτό την σημασία του , κάτι που δεν πρέπει να αγνοούμε .

Η πρώτη απάντηση που πρέπει να πάρει και συνάμα η πλέον ορθολογιστική , είναι πως η καλύτερη και πλέον κατάλληλη φωτογραφική μηχανή , είναι αυτή που κρατάει εκείνη την στιγμή στα χέρια του . Κάτι που έχει γραφτεί άπειρες φορές . Απλούστατο , κατανοητό , αληθινό σε υπερθετικό βαθμό .

Δεν πήρε όμως αυτή την απάντηση , αντίθετα πήρε τόσες διαφορετικές απαντήσεις , αντίστοιχες με τις ερωτήσεις που έθεσε , οι απαντήσεις είχαν μέσα τους έναν κυκεώνα από τεχνικά στοιχεία και διαφορές , την στιγμή που ο ίδιος δεν είχε την απαιτούμενη γνώση για να τις αξιολογήσει και οι οποίες κατέληξαν να του δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα ερωτήματα και απορίες από αυτές που είχε αρχικά , κάτι που έφερε μεγαλύτερη σύγχυση και κάποιες φορές ίσως να ήταν ένας αποτρεπτικός παράγοντας για να προχωρήσει και να ασχοληθεί .

Επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης , λέμε ξανά πως η καλύτερη φωτογραφική μηχανή είναι αυτή που έχει κάποιος εκείνη την στιγμή στα χέρια του , όπως κι’ αν λέγεται σαν μάρκα η μοντέλο .

Αυτό που πρέπει να δεχθούμε όλοι μας αρχικά , είναι πως κάποιος που ξεκινάει να ασχοληθεί ερασιτεχνικά με την φωτογραφία , δεν έχει την απαιτούμενη γνώση , ώστε να μπορεί να διαλέξει τι είναι αυτό που χρειάζεται σε επίπεδο εξοπλισμού , ακόμη περισσότερο δεν γνωρίζει τι να κάνει με τον όποιο εξοπλισμό στα χέρια του . Είναι αναγκαία συνθήκη πως ο μόνος τρόπος για να μάθει , να γνωρίσει τελικά , είναι να γίνουν και λάθη , αυτό που συνηθίζουμε να διαβάζουμε σαν ” trough trial and error ” . Με τον ίδιο τρόπο μαθαίνει να βγάζει φωτογραφίες , κάνοντας λάθη . Τα λάθη δεν απαγορεύονται σε μια τέτοια διαδικασία , θα λέγαμε πως επιβάλλονται κιόλας σε ένα βαθμό . Είναι αυτά τα λάθη που θα δείξουν ποια είναι τα επόμενα βήματα , είναι αυτά τα λάθη που θα δώσουν την απαιτούμενη γνώση , ώστε την επόμενη φορά να γνωρίζουμε τι χρειαζόμαστε , πως να χρησιμοποιήσουμε αυτό που χρειαζόμαστε ώστε να πετύχουμε αποτέλεσμα .

Ο τρόπος ενασχόλησης με την φωτογραφία παραμένει ένας και μοναδικός , βγάζοντας δηλαδή φωτογραφίες , με την φωτογραφική μηχανή που κρατάμε στα χέρια μας , εκείνη την στιγμή , όπως κι’ αν λέγεται αυτή σαν μάρκα και μοντέλο .

Έτσι ξεκινάει το ταξίδι …… κι’ αυτός είναι ο τρόπος για να γεμίσει όμορφες στιγμές και εικόνες .

 

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της τέχνης; 
Κάντε like στη σελίδα του theobscura.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Twitter
Ακολούθηστε το theobscura.gr στο Instagram

Κοινοποιήση:

Σχόλια

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ